Romy (17) woont al zeven jaar bij haar grootouders “Mijn opa en oma gaven me de rust en focus die ik thuis niet vond”
Nadat ze op haar 5de uit huis geplaatst werd en het ook bij alleen haar vader thuis niet ging, verhuisde ze van pleeggezin naar pleeggezin. Ze maakte een tussenstop bij haar grootouders van vaders kant maar toen oma overleed, kwam ze opnieuw in een pleeggezin terecht. Totdat haar andere opa en oma aangaven dat ze bij hen welkom was. Romy was toen 10 jaar. Inmiddels heeft ze haar draai gevonden bij wat haar pleeggrootouders werden. Ze hadden een ruwe start maar met wat hulp én tijd hebben ze een goede modus gevonden. “Ik moest erop leren vertrouwen dat ik niet wéér weg moest.”
Romy woont in Hilversum met haar opa en oma en hondjes Max en Milo. Ze gaat in diezelfde plaats naar het ROC. Daar volgt ze de BOL-opleiding tot Pedagogisch Medewerker Niveau 3. “Het lijkt me ontzettend leuk om met kinderen te werken en ze te helpen bij hun ontwikkeling.” Zelf had Romy een onveilige jeugd, als enig kind van ouders die niet bij machte waren rust te bieden. “Ik had gewild dat ik een broer of zus had die mij had kunnen beschermen tegen wat er allemaal aan de hand was. Mijn oudere broer overleed bij zijn geboorte. Tegen de tijd dat ik bij mijn pleeggrootouders terechtkwam, was ik beschadigd en kwam ik vaak tegen ze in opstand. Ik voelde me onbegrepen.”
Van grootouder naar opvoeder
Opa en oma wisten in het begin niet goed hoe daarmee om te gaan. Als netwerkpleeggezin moesten zij ineens de rol van opvoeder gaan vervullen. De Triple P cursus bij Youké* bood handvatten. “Langzaamaan kregen we vertrouwen in elkaar en begonnen we elkaar te begrijpen. Natuurlijk is er nog steeds wel eens ruzie. Maar ik kom minder in opstand en zij zijn minder streng. Ik zie mijn moeder nu regelmatig. Dat was eerst wel eens verwarrend; ik zág haar wel maar opa en oma waren mijn opvoeders. Waarom kon het niet zijn zoals bij andere kinderen, vroeg ik me vaak af. Nu is er meer balans en duidelijkheid. Ik ga bij mijn moeder thuis op bezoek of ze eet hier mee. Soms, als ik ruzie heb met opa en oma, bel ik haar even. Ik kan niet zomaar op haar stoep staan maar even appen of bellen is ook al fijn. Ondanks dat ik niet bij haar woon, houd ik veel van haar.”
IJsjes eten
“Mijn opa en oma hebben me de rust, veiligheid en focus geboden die ik nodig had en thuis niet kreeg,” gaat Romy verder. “Vooral toen ik klein was deden ze er alles aan om het samen leuk te maken. We gingen nét iets vaker dan andere kinderen een ijsje halen of naar een pretpark. Ik was klein en had leuke dingen nodig. Ik heb nu mijn eigen leven opgebouwd maar we ondernemen nog steeds veel samen.
Afsluiten en vooruitkijken
Voor Romy’s vrienden en vriendinnen is haar gezinssituatie heel normaal. “Ze weten niet beter. Mijn vriendinnen weten niet alle details over mijn jeugd. Ik heb geen zin dat steeds weer op te rakelen. In mijn vorige klas heb ik een keer een presentatie gegeven over wat er allemaal is gebeurd maar nu wil ik het achter me laten en afsluiten. Ik wil niet voor altijd het meisje blijven dat het zwaar had en beschadigd was. Liever kijk ik naar de toekomst! Ik wil mijn studie afmaken en werk vinden waarmee ik mezelf goed kan onderhouden. En dan wil ik wel een keer op mezelf gaan wonen, alleen of met een vriendin. Oma vindt dat idee nog wel een beetje spannend hoor, ze voelt zich echt als een moeder voor me.”
Veel betekenen
Voor wie overweegt pleegouder te worden heeft Romy een dringend advies. “Kijk bij een kennismaking met een pleegkind niet alleen naar de buitenkant en ga niet af op je eerste indruk. Een pleegkind heeft zoveel doorgemaakt en is misschien al een paar keer afgewezen. Je kunt je niet indenken hoe dat is. Dat kan een eerste ontmoeting echt beïnvloeden. Neem de tijd elkaar goed te leren kennen en zoek of er een match kan ontstaan. Als die er komt, dan kun je ontzettend veel betekenen voor een kind. Kijk maar naar mij!”
*De naam ‘Triple P’ staat voor ‘Positive Parenting Program’ en is een methode voor opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Triple P is een laagdrempelig, integraal programma met als doel emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen door het aanleren van opvoedvaardigheden.