Werken aan een goede band met je pleegkind

Als pleegouder weet je vaak niet precies hoe het kind de periode voor een uithuisplaatsing heeft ervaren. Ook heb je vaak geen goed beeld van de band tussen het kind en zijn eigen ouders. Hoe kun je zonder deze informatie als pleegouder toch werken aan een goede band met je pleegkind?

Youké helpt je hierbij

Youké vindt persoonlijke begeleiding essentieel; daarom bieden we jou als (aanstaande) pleegouder verschillende trainingen en organiseren we thema-avonden. Alle aspecten van het pleegouderschap komen tijdens deze momenten aan bod. Zo besteedt Youké ook aandacht aan het opbouwen van een goede relatie met jouw pleegkind.

Hechting met (pleeg)ouders

Pleegmoeder Caroline bezocht een thema-avond over de relatie tussen pleegouder en -kind: ‘’Orthopedagoog Nicoline was spreker. Ze vertelde dat hechting ontstaat in een relatie tussen twee individuen. Bij een goede hechting voelt een kind zich gesteund, geliefd en begrepen door de (pleeg)ouder. Het idee dat de bloedband daarbij essentieel is, is achterhaald. Het gaat om de sensitiviteit en band tussen pleegouder en -kind.”

Volgens de orthopedagoog hecht een kind zich in de meest intieme vorm aan vier personen. “Dat zijn vaak de twee opvoeders en een opa of oma, juf of iemand dicht in de omgeving. Het kind rekent daar op troost en affectie.”

Herkennen van problemen

Caroline vroeg zich tijdens de thema-avond hardop af hoe ze als pleegouder kan herkennen of er hechtingsproblemen zijn met haar pleegkind. Nicoline gaf haar verschillende voorbeelden: ‘’Bij vermijdend hechtingsgedrag is het kind gesloten en te zelfstandig. Als een kind constant in de buurt van de ouder wil zijn en heftig reageert op de afwezigheid van de ouder is er sprake van ambivalent hechtingsgedrag. Gedesorganiseerd hechtingsgedrag is ongecontroleerd en ongrijpbaar gedrag.”

Nicoline: “In pleeggezinnen komen problemen met hechting iets vaker voor. Tijdens de eerste drie maanden in een nieuw gezin is bij een pleegkind vaak sprake van aangepast gedrag. Na een jaar zie je authentiek gedrag. Hoe dat authentieke gedrag er uitziet verschilt per kind en per situatie.”

Caroline leerde tijdens de avond dat sensitief ouderschap voor een goede hechting heel belangrijk is. “Je moet heel goed kijken naar de signalen die het kind uitstraalt en daar intuïtief op inspelen. Het aanvaarden van een kind met al zijn goede en minder goede kanten is het allerbelangrijkste.’’

Volgende thema-avond

Heb je als pleegouder vragen over dit onderwerp, dan kun je een thema-avond bezoeken. Bekijk hier op welke datum de eerstvolgende thema-avond plaatsvindt. Ook kun je over dit onderwerp contact opnemen met jouw Youké pleegzorgbegeleider.

In het prentenboek “Het meisje met het omgekeerd magneetje” wordt het verhaal beschreven over een pleegkind met een verstoorde hechting.

Deel dit bericht: