Seksualiteit en intimiteit; wat is normaal?

Onze ontwikkeling als kind bepaalt hoe we als volwassenen met intimiteit omgaan. Voor pleegkinderen is een gezonde seksualiteit op latere leeftijd niet altijd vanzelfsprekend. Dat komt bijvoorbeeld door hechtings- en gedragsproblemen in hun jeugd. Hoe weet je als pleegouder of de ontwikkeling van jouw pleegkind normaal is?

Youké helpt je hierbij

Youké vindt persoonlijke begeleiding essentieel; daarom bieden we jou als (aanstaande) pleegouder verschillende trainingen en organiseren we thema-avonden. Alle aspecten van het pleegouderschap komen tijdens deze momenten aan bod. Zo besteedt Youké ook aandacht aan het thema seksualiteit en intimiteit.

Afwijkend gedrag signaleren

Daan Kuypers is verpleegkundige seksuele gezondheid bij de GGD. Hij geeft vaak advies aan pleegouders, zoals tijdens onze thema-avonden. Daan: ‘’Om afwijkend gedrag te signaleren, is het nodig om te weten hoe een gezonde ontwikkeling van seksualiteit en relaties eruit ziet. In iedere fase van de ontwikkeling kan gedrag normaal zijn, afwijkend zijn of zich negatief ontwikkelen. Het klassieke voorbeeld is ‘doktertje spelen’. Dit is op zich normaal gedrag van kinderen in een bepaalde fase van hun ontwikkeling. Kinderen vertonen echter afwijkend gedrag als ‘de dokter’ een seksuele handeling afdwingt, hierbij de ander pijn doet en afwijzende signalen niet oppikt.’’

Bespreekbaar maken

Daan: ‘Ik hoor vaak de vraag in hoeverre pleegouders er bij voorbaat vanuit moeten gaan dat hun pleegkind een ongezonde relationele en seksuele ontwikkeling doormaakt. Het is vooral van belang dat (pleeg)ouders beseffen dat seksualiteit een thema is waar je aandacht aan moet besteden: Dat je de seksuele ontwikkeling van het kind positief benadert en dat seksualiteit bespreekbaar is.‘’

Volgende thema-avond

Heb je als pleegouder vragen over dit onderwerp, dan kun je een thema-avond bezoeken. Bekijk hier op welke datum de eerstvolgende thema-avond is. Ook kun je over dit onderwerp contact opnemen met jouw Youké pleegzorgbegeleider, de GGD jeugdarts of jouw huisarts.

Deel dit bericht: