Pleeggrootouder-en-kleinkind-dag 9 nov 2022 in Eindhoven

Het evenement vindt plaats bij Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven! Met dank aan deze gulle sponsor kunt u zonder kosten deelnemen aan de pleeggrootouder-en-kleinkind-dag! Welkom zijn pleeggrootouders en pleegkleinkinderen in de basisschoolleeftijd. En natuurlijk ook pleegzorgprofessionals en beleidsmakers in jeugd- en pleegzorg. Aanmelden? Klik hier om het aanmeldformulier te openen. 
Er zijn al veel aanmeldingen binnen. We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u snel aan.

Tijdschema pleeggrootouder-en-kleinkind-dag 9 november 2022

10:00 – 10:30 Inloop met een drankje en een versnapering10:30 – 15:00 Inhoudelijk programma met presentaties en workshops. Lunch tussen 12:00 – 13:00.15:00 – 15:30 Borrel, afscheid en vertrek


Workshop Geweldloos Verzet

Twee medewerkers van Pleegzorg hebben ervaring in de samenwerking met pleeggrootouders. Zij begrijpen het perspectief van deze opvoeders goed en hebben kennis en inzicht in hun problemen en mogelijkheden. Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Goede zelfzorg en regulatie. Hoe houd je het vol als je op leeftijd bent?
 • Technieken om prioriteiten te stellen, op welke dingen leg je focus, welke dingen laat je gaan? Je hebt niet altijd invloed op je kind, wel hoe je zelf met je kind omgaat.
 • Hoe voorkom je conflicten en hoe kom je op moeilijke momenten terug?
 • Hoe ijzer te smeden als het koud is? Geef je je zelf het cadeau van de tijd?
 • Aandacht voor generatiekloof, aandacht voor opbouwen van steunnetwerk voor de kinderen en jezelf.
 • Nabijheid, wat betekent het om zowel opvoeder als oma of opa te zijn?

Kort samengevat een bijzonder boeiende workshop waar u veel kennis en energie uit kunt halen.


Workshop Traumabehandeling

Middels deze workshop willen wij u laten ervaren wat er in het brein van uw kleinkind omgaat na alle trauma’s die het in haar/ zijn jonge leven heeft meegemaakt. Denkend aan het niet op kunnen groeien bij eigen papa en mama. Wat zijn de gevolgen van een uithuisplaatsing, wie kan ik nog vertrouwen, prenataal geweld in de baarmoeder, onzekerheid betreffende het perspectief enzovoort. De gevolgen van deze trauma’s kunnen ernstig en verregaand zijn.. Ook al lijkt uw kleinkind zich veilig te voelen binnen uw gezin toch laat het u regelmatig versteld staan. Hun relatie met u als opvoeder, met andere volwassenen en zelf met leeftijdsgenootjes kunnen instabiel en onvoorspelbaar zijn. In deze bijeenkomst gaan we in op effecten van trauma en op de vraag wat kinderen nodig hebben van u als opvoeder.


Workshop Social Media

Wat houdt (pleeg)jongeren anno 2022 bezig op social media? Zeggen de termen vloggen, bingewatchen en tik-tok je iets? Onze (pleeg)kinderen behoren tot de ‘generatie swipe’: een generatie die volledig online opgroeit met hun smartphone altijd paraat. Internet is net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Social media heeft tal van mogelijkheden: muziek luisteren, appen, gamen, enzovoort. Bovendien is het tegenwoordig de manier om sociale contacten te maken en te onderhouden. Tegelijkertijd zijn er ook de nodige risico’s en komen termen als sexting, flaming en cyberpesten voorbij.Aan pleegouders de belangrijke taak om hun pleegkind mediawijs te maken. Maar hoe? Is het wijs om te begrenzen en te contoleren? Of is vertrouwen belangrijk en leren ze door te experimenteren? Op de hoogte blijven over social media is in ieder geval een must.


Creatieve workshop met gelegenheid tot bijpraten

Een creatieve workshop met collega-pleeggrootouders. De ervaring leert dat zo’n workshop een uitstekende gelegenheid is om op een ongedwongen en informele wijze van gedachten te wisselen met andere pleeggrootouders.


Kinderprogramma

10:00-10:30 Ontvangst kinderen in gymzaal.10:30-12:00 Voorstelrondje met kennismakingsspellen:

 • Naamballon (ballon hooghouden door elkaars naam te noemen)
 • Ren je rot (over de lijn)
 • Ik ben uniek (kringspel)
 • Ballon klemmen (in tweetallen ballon klemmen, in estafette over de lijn proberen te krijgen)

12:00-13:00 Lunch13:00-15:00 2 activiteiten in twee groepen:

 • Knutselactiviteit (houten huisjes)
 • Beweegactiviteit (Coco Loco dans)
 • Schmink in combinatie met een van de activiteiten (glitters bijv.)

15:00-15:30 Gezamenlijk Coco Loco dansje oefenen voor voorstelling pleeggrootouders15:30-16:00 Voorstelling en afsluiting


Aanmelden?

Klik hier om het aanmeldformulier te openen!Schoolvrij vragen voor uw kind? Stuur een mail naar info@pleeggrootouders.nl voor een standaard formulier dat u kunt gebruiken om vrij te vragen voor uw pleegkleinkind(eren). Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vol = vol.Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.


Met vriendelijke groet, Bestuur van de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland

https://www.pleeggrootouders.nl

Deel dit bericht: