Hoe doe je dat?

In een eerdere nieuwsbrief is verteld over het onderzoek dat gedaan is onder de eigen kinderen van pleegouders binnen Youké. De impact op een gezin is groot en vaak niet goed te overzien van te voren voor pleegouders, laat staan voor de eigen kinderen. Ze ervaren soms schroom om steun te vragen en willen loyaal zijn naar hun ouders en hen ontlasten in hun taak als pleegouders. Het is voor hen belangrijk dat de plaatsing van het pleegkind goed gaat binnen hun gezin maar weten zelf niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze hebben het gevoel dat ze een goed voorbeeld moeten geven en een steunende rol moeten hebben. Dat is best een zware taak!

De eigen kinderen ervaren vaak ingewikkelde gevoelens. Spanning en negatieve gevoelens waar ze mee blijven rondlopen hebben invloed op hun welzijn. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die zich veel terugtrekken het meest risico lopen, de meeste stress ervaren en deze kan blijven opstapelen. De kinderen die vaker praten met iemand over wat er gebeurd, kunnen de gebeurtenissen beter snappen, een plek geven en ervaren daarna meer rust en opluchting. Een van de kinderen die mee heeft gedaan aan het onderzoek zei: “Het invullen van het dagboek hielp mij al beter te laten voelen, ik kon lekker van me afschrijven wat er gebeurde en dat luchtte gelijk op!”

Om het risico van oplopende stress te beperken is het van belang dat de eigen kinderen opgemerkt worden, een plek krijgen voor hun gevoelens en gedachten en ondersteund worden in het omgaan met lastige gevoelens en gedachten. Dit kan door zowel de pleegzorgbegeleider, de ouder of iemand anders gedaan worden. Het is aangetoond dat mogen klagen en het uitten van negatieve gevoelens ervoor zorgt dat kinderen beter met de situatie kunnen omgaan. Veel pleegouders geven aan hun kinderen niet te willen belasten met ‘pleegzorg zorgen’ terwijl de eigen kinderen in het onderzoek juist aangeven dat ze meer betrokken willen worden. Hoe gaat dit bij u in het gezin? Een van de eigen kinderen schreef  in het dagboek: “Mijn ouders hadden me kunnen helpen door het er even samen over te hebben, over wat er nou gebeurde. Nu maakte ik me zorgen en moest ik er steeds aan denken. Het was minder vervelend geweest als ik wist wat er aan de hand was…. “.

Kinderen willen weten wat er gebeurt met hun gezin en waarom dingen gebeuren. Uitleg en verklaringen helpen eigen kinderen dingen begrijpen, een plek te geven. Hoe minder kinderen weten over een situatie hoe meer zij geneigd zijn zelf invulling te geven en antwoorden gaan formuleren. Deze eigen invulling van kinderen is vaak irreëler en bedreigender dan de realiteit. We denken dat kinderen veel dingen niet doorhebben maar in feite voelen ze dit haarfijn aan. Uit het onderzoek bleek ook dat een conflict in het gezin waar zij geen aandeel in hadden net zo vervelend voor ze voelden als een conflict waar ze wel een aandeel in hadden! De impact van conflicten kan dus groter zijn dan we denken en verdient de aandacht.

In het onderzoek bleek ook dat veel pleegzorgbegeleiders het gevoel hadden dat de eigen kinderen niet op hun aandacht en bemoeienis zitten te wachten. Echter gaven alle kinderen aan dat zij vinden dat de pleegzorgbegeleider ook er voor hen is en aandacht aan hen mag besteden! Is dit iets waar u het met uw kinderen en de pleegzorgbegeleider over heeft?

Mocht u er nog meer over willen lezen of het vorige bericht in de nieuwsbrief over de whitepaper van het onderzoek gemist hebben. Via deze link kunt u deze vinden en meer onderzoeksresultaten lezen. Of mail gerust naar: msplit@youke.nl

Deel dit bericht: