Dromen van zelf een trein besturen

Wat zou jij wensen als je een dag op bezoek bent bij NS/ProRail? Nou, dat was niet zo moeilijk, zelf een trein besturen natuurlijk! Dankzij NS/ProRail kon een groep pleegkinderen van Youké mee op de Spoorwensdag 2016. In de stationshal van Utrecht Centraal wachtte het spoorteam op ons met t-shirts, lunchpakketten en kaartjes om in de eerste klas naar Rotterdam Centraal te reizen. Voor bijna iedereen was dit de eerste keer in de eerste klas, wow, wat zit je daar lekker ruim. In Rotterdam stond onze privé-hoofdconducteur Ernest klaar en gingen we op bezoek bij Miniworld. Een grote ruimte vol met electrische treinen, rijdend door een nagemaakt Nederland. Rotterdam, het strand langs de Noordzee, de Kuip, het was er allemaal te zien.

Spoorwens in vervulling

Liepen de kinderen op de heenweg nog bij hun pleegouder of verzorger, terug naar het station hadden ze elkaar gevonden en leek het alsof ze elkaar al jaren kenden. Terug in de trein kwamen er twee nieuwe spoorwensen in vervulling. Een van de kinderen mocht de trein laten vertrekken door heel hard blazen op de fluit en zorgen dat de deuren weer dicht zijn. Daarna kon Ernest even uitrusten, want de kinderen liepen de trein door om alle kaartjes te controleren. Geel is OK, rood is geen geldig kaartje. Gelukkig geen zwartrijders op de Spoorwensdag.

Wow! Levensecht

In Amersfoort gingen we vervolgens naar het simulatiecentrum. Hier krijgen machinisten hun opleiding om een baanvak te leren kennen en om te leren hoe ze om moeten gaan met onverwachte situaties. De trainer kan bijvoorbeeld zorgen dat het opeens heel mistig is, dat er een koe op de rails staat of zelfs een roze konijn van twee meter hoog! Maar zover was het nog niet. Eerst werd er uitgelegd wat de bedoeling was en hoe het allemaal werkt. Daarna mocht iedereen tien minuten rijden. Pleegzoon Joost: “Wow, levensecht, het is net alsof je echt in de trein zit, alles beweegt. Rem je te hard, dan voel je dat direct. Is er een hobbel op het spoor, dan schudt en trilt alles!” Na afloop kreeg iedereen een diploma, allemaal een volleerd machinist.

First Class diner

Wie dacht dat de dag toen wel voorbij was had het mis. Na eerste klas reizen in de trein gingen we nu eerste klas eten bij Restaurant First Class achter het station in Amersfoort. Vis of een hamburger met patat en salade. Het was een fijne dag. Wij willen NS/ProRail en Youké Pleegzorg hartelijk bedanken voor alle spoorwensen die op zo’n fantastische wijze uitgekomen zijn.

Deel dit bericht: