Ontwikkeling Chantal

Chantal wil graag doorleren in bepaalde vakken, maar dat is voor haar op dit moment niet mogelijk in het reguliere onderwijs. Haar pleegoudervoogden zijn aan het uitzoeken of er via privé-leerkrachten iets te regelen is.
Het is voor haar ook heel lastig dat ze niet zelfstandig kan reizen. Als ze ergens naartoe wil moeten er allerlei voorzieningen worden geregeld met betrekking tot vervoer. Een vervelende bijkomstigheid: Altijd wachten of lange reistijden door combi-ritten. Dit voelt als een belemmering in haar ontwikkeling, omdat ze niet ‘vrij’ is om uit te gaan wanneer zij wilt.
Pleegoudervoogden: “Chantal voelt als onze eigen dochter. Nu zij 19 jaar oud is, is het tijd om elkaar wederzijds los te gaan laten. Daarnaast spelen de puberhormonen natuurlijk ook mee. Een positieve en nodige ontwikkeling onderweg naar volwassenheid. Ze is duidelijk steeds meer bezig met wie zij is, wat zij wil en wat zij heeft!
Bij het loslaten hoort ook het afscheid dat Chantal moest nemen van haar school, na 12,5 jaar!! Maar tegelijk kan zij uitzien naar de maatschappelijke invulling: haar Boccia topsport.
De Gehandicaptensport Nederland, afdeling Boccia, ziet potentie in haar en gaat haar begeleiden naar een Nederlands paralympisch niveau! Onze taak daarin is, net zoals alle ouders, om haar onvoorwaardelijk te steunen en de voorwaarden te scheppen waardoor zij alle mogelijkheden kan aangrijpen die ze ziet!

'Toe doe' lijst

Ga aan de slag of je pleegkind in aanmerking komt voor:

1. Aanvragen Beoordeling Arbeidsvermogen/Wajong:

a.. Kan niet en nooit werken ,(in overleg met school, ouders en leerling) = bij duurzaam géén arbeidsvermogen.

Recht op Wajong, bij UWV aanvragen 17 jaar en 8 maanden. Bij goedkeuring wordt pas uitbetaald als je kind van school komt.

b. Kan niet het wettelijk minimumloon verdienen=doelgroepenregistratie.

UWV beoordeelt “Arbeidsvermogen”, aanvragen 17 jaar en 8 maanden.

c.. Kan wettelijk minimum loon verdienen= regulier werken.

Hij/zij valt onder de Participatiewet en wordt verwezen, ook door UWV, naar de gemeente. In overleg met de school/ouders/verzorgers en je kind.

d..Bij de gemeente kan ook een bijstandsuitkering aangevraagd worden.

Samenwerking tussen school en ouders is dus erg belangrijk om tijdig duidelijkheid te hebben óf en hoé welke aanvraag ingediend moet worden en welke gegevens en bijlagen erbij moeten.

2. Een Aanvraag Mentorschap/ Bewindvoering en/of Curatele? Zie www.rijksoverheid.nl voor informatie en/of formulieren. Let op toevoeging van: Ingeschreven worden in Register, zodat je gevrijwaard wordt van bijv. extreme aankopen door je kind.

3. Eigen Ziektekostenverzekering afsluiten. Informeer naar mogelijkheden het Eigen risico maandelijks te betalen.

4. Bij PGB wordt je kind zelf Budgethouder. Informatie via Zorgkantoor en/of SVB. Vraag machtiging aan of stuur Beschikking Bewindvoering, Mentorschap of Curatele op.

Er moet ook een eigen bijdrage worden betaald over PGB. Dit regelt CAK, maar als er géén inkomen is dan afstel van eigen bijdrage aanvragen bij CAK met IBVerklaring van Belasting dat er géén inkomen is.

5. Aanvraag Zorgtoeslag, bij www.belastingdienst.nl

6 Aanvragen Tegemoetkoming scholieren (WTOS). Vraag op tijd deze tegemoetkoming aan via www.ib-groep.nl of www.duo.nl

Vraag ook bij de Gemeente naar Individuele Studietoeslag als je kind onder de Participatiewet valt.

7. Er is ook een handige site: www.plan18.nl . Op deze site handige checklijsten om niets te vergeten.

8.a. Inschrijven als woningzoekende bij bijv. www.woningnet.nl.

b. Informeer ook naar mogelijkheden Begeleid Wonen Organisaties en/of Begeleid Wonen Ouder initiatief projecten. Zijn vaak lange wachttijden. Indien mogelijk sluit je dan als ouder en kind aan bij dergelijke initiatieven, bijv. ook in het eventueel opzetten van een Ouderinitiatief.

www.persaldo.nl heeft veel informatie hierover. Als je lid wordt van Per Saldo lees je ook veel tips over Aftrekposten Belasting.

9. Eigen bankrekening openen, let op volmacht benoemen.

10. Denk aan uitschrijfformulier school of (in overleg) verlenging (moet ook tijdig) aanvragen.

11. Overleg met Youké over de Pleegzorg indicatie en uitbetaling, tot 21 jaar.

12. Mocht het nodig zijn, ga dan naar , www.floorjongenencoaching.nl met de vraag: Hoe richt jij je leven in op een manier die bij jou past! Zij kunnen je helpen bij de uitvoering ervan.

 

Deel dit bericht: